samen zorgen voor de Schepping

Congres Week van de Schepping over duurzaam ondernemen D.V. 13 maart

Zoals u ongetwijfeld hebt vernomen, zijn in verband met de bestrijding van het coronavirus door de overheid aanvullende en verstrekkende maatregelen afgekondigd. In verband daarmee hebben we besloten om het congres en de debatavond te annuleren. Er zal in de nabije toekomst gekeken worden of de debatavond op een andere datum alsnog plaats kan vinden.

Overzicht programma

15:30  uur:  Inloop.
16:00 uur:  Workshopronde 1.
16:45  uur:  Netwerkbuffet met pitchronde op de bedrijvenmarkt.
18:15   uur:  Workshopronde 2.
19:00 uur:  Inloop debatavond met koffie en wat lekkers.
19:30  uur:  Debatavond.
22:00 uur:  Afsluiting met drankje.

Debatavond

Tijdens de debatavond zijn er keynotes van:

• Johan Graafland, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Hij richt zich op filosofie van de economie (waaronder de ethiek van de markt) en bedrijfsethiek (waaronder maatschappelijk verantwoord ondernemen).

• Wouter van Blitterswijk, directeur van Van Blitterswijk Tuin- en Parkmachines B.V, de man achter de bekende elektrische autootjes van Picnic. Begon in een schuurtje achteraf en draait nu een miljoenenbusiness.

• Rina Molenaar, directeur-bestuurder van Woord en Daad. De organisatie is betrokken bij werk in ontwikkelingslanden. Ze heeft de gevolgen van klimaatverandering, oneerlijke lonen en slechte arbeidsomstandigheden met eigen ogen gezien.

Verder spreken de volgende ondernemers een column uit: Wilco Boender (directeur groenbedrijf VDBH West), Henk Hanskamp (uitvinder, directeur Cowtoilet) en Gert Olbertijn (zelfstandig adviseur Stabilitas).

Daarnaast zijn er nog drie ondernemers met een videobijdrage: Henno Remijn (Broekhuis auto’s), Henk Willem van Dorp (Van Dorp Installatie) en Jan Korteland (Korteland Schilders).

Het debat is in drie blokken ingedeeld: het waarom (why), het hoe (how) en het wat (what) rond duurzaam ondernemen. Elk blok bestaat uit een introductievideo, een keynote, een column en een uitgebreide forumdiscussie.

Tussen de workshops, tijdens het netwerkbuffet en in aanloop naar de debatavond is er een bedrijvenmarkt. De ruimte is zodanig dat er in totaal tien bedrijven zich kunnen presenteren. Hiervan zijn inmiddels al een aantal plekken gevuld. Rond 17:00 uur krijgen standhouders de gelegenheid om een korte pitch te houden. Interesse om op de bedrijvenmarkt te staan? Een stand kost slechts 50 euro (inclusief buffet voor één persoon). Meld u zich aan, via bvdoleweerd@erdee.nl. Vol = vol.

Workshops

Het congres begint in de middag (om 16:00 uur) met een eerste workshopronde. Verder is er uitgebreid de gelegenheid te netwerken tijdens een netwerkbuffet (€20) en op een bedrijvenmarkt. In het begin van de avond volgt een tweede workshopronde.

In totaal zijn er negen verschillende (!) workshops door diverse ondernemers, Woord en Daad, RMU en Hoornbeeck. Workshop 1-4 horen bij de eerste workshopronde, de nummers 5-9 bij de tweede:

1. Circulair ondernemen; hoe pas ik dat toe in mijn bedrijf?
2. Leer van inspirerende duurzame koploperbedrijven

3. Finalisten Duurzaam Doen en hun innovatieve ideeën.
4. Duurzaam leven in de praktijk.

5. Duurzaamheid: geen soft gedoe maar stevige kost.
6. Zorgvuldig internationaal ondernemen - welke dilemma’s kom je tegen?
7. Hoe zorg je voor People+Planet+Profit ver-van-je-bed? 
8. Sociale duurzaamheid: wie ben ik in relatie tot de ander.
9. Duurzaam vastgoed, niets is onmogelijk

Toelichting opties workshopronde

De keuze van de workshops kunt u tijdens het event maken. Bij aanmelding krijgt u meer informatie. Let op! Per workshop is er een beperkte hoeveelheid deelnemers.

1. Circulair ondernemen; hoe pas ik dat toe in mijn bedrijf?

De circulaire economie rukt op. Noodzakelijkerwijs. Maar het biedt tegelijk kansen. Steeds meer bedrijven besteden bij hun producten, diensten en in hun bedrijfsvoering aandacht aan het terugwinnen en efficiënt gebruiken van grondstoffen en materialen. Met cases uit de buitenruimtesector verkent Reinald van Ommeren van LooHorst Landscaping met u de mogelijkheden voor uw onderneming.

2. Leer van inspirerende duurzame koploperbedrijven

Hoe kon chocolademaker Tony Chocolonely zo doorbreken? Wat is het geheim van kledingmerk Patagonia? En wat maakt TOMS schoenen zo’n duurzaam merk? Hoe ondernemen zulke inspirerende bedrijven op een maatschappelijk verantwoorde manier? Gert Breddels en Martijn Meeuse, docenten aan het Hoornbeeck College, vertellen op welke manier je als bedrijf een toegevoegde waarde kunt hebben in de maatschappij. En hoe dat (juist) winstgevend kan zijn.

3. Finalisten Duurzaam Doen en hun innovatieve ideeën

Duurzaam Doen wil een beweging in de gereformeerde gezindte in gang zetten. De generatie van morgen heeft daar ideeën bij. Dat lieten ze eerder op de dag al zien tijdens de finale van de landelijke Duurzaamheids Challenge. Enthousiaste studenten van het Hoornbeeck College en Driestar Hogeschool presenteren (samen met hun docent) hun innovatieve concepten waar u wat aan hebt. Of misschien kunt u de studenten wel helpen om hun idee werkelijkheid te laten worden?

4. Duurzaam leven in de praktijk

Weet je dat jouw persoonlijke levensstijl van invloed is op het leven van armen in ontwikkelingslanden? Wat je consumeert, koopt en draagt, hoe je reist, alles heeft gevolgen voor mensen elders. Pabo-studente Arida Nederveen en Nienke Boone, projectleider bewustwording bij Woord en Daad, geven je handreikingen voor een duurzame leefstijl met positieve effecten op de Schepping en de armen wereldwijd. Laat je inspireren om te genieten van genoeg!

5. Duurzaamheid: geen soft gedoe maar stevige kost (18:15 uur)

Is je bedrijf al duurzaam? Wat is dat eigenlijk: duurzaam? En wat is energietransitie? Waarom zou je als ondernemer daar werk van maken? Uit een zestal speciaal voor het Reformatorisch Dagblad uitgevoerde duurzaamheidsscans blijkt dat het geen eenheidsworst is maar maatwerk. Adviseur Egbert Klop van DWA gaat in op waar je als ondernemer op moet letten en welke tips & tricks er zijn er. Wat levert verduurzaming op? Het tijdperk van kameleongedrag is voorbij: ondernemers zullen ook hierin kleur moeten bekennen.

6. Zorgvuldig internationaal ondernemen - welke dilemma’s kom je tegen?

Verantwoord ondernemen blijkt in de praktijk lastig. Zeker als goederen landgrenzen passeren. Veiligheid op de werkvloer is soms slecht geregeld, kinderarbeid en corruptie komen vaak voor en arbeiders ontvangen lang niet altijd een eerlijk loon. Met name in ontwikkelingslanden spelen deze zaken, maar zelfs in Europa worden regelmatig misstanden aangekaart. Hoe kun je op een zorgvuldige wijze internationaal ondernemen? In deze workshop bespreekt Jacob van der Duijn Schouten, politiek adviseur bij Woord en Daad, de dilemma’s die je tegenkomt en hoe je daarmee om kunt gaan.

7. Hoe zorg je voor People+Planet+Profit ver-van-je-bed?

Ondernemen hier in Nederland zorgt vaak voor milieu-impact elders op deze wereld. Het delven van grondstoffen in mijnen is schadelijk voor mens en natuur. Door onze consumptie verandert het landschap op aarde. Bossen maken plaats voor plantages. Natuur wijkt voor weidegrond. Ondertussen delven planten en dieren het onderspit. Of kan het ook anders? Met meer oog voor biodiversiteit? In een interactieve sessie gaat Lisanne de Wit van Van den Berg Hardhout hier het gesprek over aan.

8. Sociale duurzaamheid: wie ben ik in relatie tot de ander

Als christen wordt je geroepen om God en je naaste te dienen. Sociale duurzaamheid is gericht op goede verhoudingen in allerlei relaties. Wie ben je voor je collega’s, leerlingen, gemeenteleden of buren? Relationeel leven begint met aandachtig luisteren, de boodschap van de ander verwerken en daarmee dienend aan de slag te gaan. Jan Kloosterman, bestuurder van RMU, gaat in deze workshop in op hoe je dienend leiderschap toepast als ondernemer.

9. Duurzaam vastgoed, niets is onmogelijk

Van Dorp groeide uit van een traditioneel installatiebedrijf naar een technisch dienstverlener van formaat. Het bedrijf heeft de term rentmeesterschap verankerd in haar visie en missie. Paul van Dorp, van Van Dorp Installatie geeft een workshop. In deze workshop gaat Dirk-Jan Peters van Van Dorp Installaties in te gaan op de mogelijkheden om vastgoed te verduurzamen. Samen gaat hij op zoek naar hoe dit te bewerkstelligen in een economisch gedreven samenleving.

NOOT

Behalve dit congres is er eerder op de dag nog een symposium (09:00-15:00 uur) van de reformatorische scholen in het kader van hun initiatief Duurzaam Doen. Meer informatie vindt u hier.